6 Ocak 2015 Salı

-- Koltuk Kılıfları Sökülsün, Süngerler Sağlamlaşsın...



        Hazır efsanenin taban döşemesini yenilerken koltuklarda sökülmüşken, neden kılıflar da sökülmesin, yıkanmasın di mi ama? dağıtması zevkli toparlaması düşündürücü bir süreç!
Fakat, baştan uyarmadın denmesin! Biraz yorucu oldu... Başlarken basit gibiydi, ilerledikçe biraz zorlaştı gibi... Başlamadan önce 2 adet kargaburnu ve pense edinmeniz işinizi kolaylaştırır.          Kargaburunlarını (aşağıdaki resimdeki gibi) burunları uzun olanlardan alırsanız rahat edersiniz. Ayrıca çok dikkat. söktüğünüz her şeyin yerine ve yönüne dikkat edin. söktüğünüz parçaları kaybetmemek için bir kapta toplayın.
      Dikkat etmemiz gereken belki de en önemli şey pas. evet paslı metal kısımlar tetanoz olmamıza neden olabilir. gerekli tedbirleri almayı unutmayınız!!!



Ön koltukların kafalarında bulunan kılıfları sökerek başlıyoruz. alt kısmında birbirine geçen plastikler var. buralardan ayırarak açıyoruz ve kılıfı sıyırıp alıyoruz. çıkarırken acele etmeyin zira sünger çok yıpranmışsa kopmalar yırtılmalar olabilir. küçük dökülmeler normal...

Yaslandığımız kısımların kılıfları da arka alttan plastiklerin birbirine geçmesiyle tutturulmuş. Üst tarafı tutan plastiği aşağı doğru biraz gerdirerek ayırıyoruz. yukarı doğru sıyırıp tam kılıfı çıkarıyoruz derken yaslandığımız kısmın ortasında bir kalın çubuk telin kılıfı tuttuğunu farkediyoruz. bu çubuk tel küçük tellerle kumaşa tutturulmuş. paslı olanlara dikkat!

bu bakır telleri çıkardıktan sonra  üstte kafaların takıldığı kısımda iki plastiğin kılıfa engel olduğunu görüyoruz. bu kısımlara yavaşca ve nazikçe davranmazsanız yırtılmalar yaşanabilir.

İçinden yay çıkar sandığımız koltuklarımızın sırt kısmında süngerden başka bir şey göremedik. :)

oturduğumuz kısımda önden yanlara doğru plastik kullanılarak kılıf sıkıştırılmış. bu kısımları çıkardıktan sonra koltuğun arka kısmına geçiyoruz. buralar aşağıdaki fotoda görülen tellerle tutturulmuş. söküyoruz. ayrıca buradaki metal kısımlarda kırılan bölgelerde, kaynakla tamir edilirse çok daha diri ve sağlam bir koltuğunuz olur.

Koltuğun alt kısmını söktükten sonra sıra geliyor oturduğumuz kısma. burada da tel çubuklar kullanılarak kılıfın kayması önlenmiş, şekil alması sağlanmış. Çubukları tutan telleri söküp kılıfı alıyoruz.
Şoför koltuğunda ekstra aksesuarlar olabilir. koltuk sırt destek ayar kolu gibi. bu plastik kol şoför koltuğunun sağ yan tarafında. bu parça yine kargaburnu ile altındaki klips sökülerek çıkarılır.


süngerlerde ayrılma varsa sıcak silikon kullanarak bu kısımları yapıştırın. İşlemi yüzeysel değil de derinlemesine yapmanız daha etkili olacaktır. yırtılan yeri elinizle iyice ayırın dipten sıkarak silikonlayın. Eğer aşırı yıpranma yoksa gayet güzel tutuyor. Fotodaki yapıştırıldıktan sonraki hali...

Yapıştırma işlemleri bitti silikonumuz dondu. şimdi yapışkan tela kumaş ile kaplıyoruz. Bu işlem için ütü kullanıyoruz. Ütüleyerek yapıştırma işlemini koltuğun ortasında yanlara doğru ilerleyerek yaparsanız daha basit olacaktır. Telayı kaliteli olanından alırsanız yapışmada sorun olmaz. yer yer yine sıcak silikonu kullanıyoruz. burada dikkat edilmesi gereken cubuk tellerin yerleştiği cukurlara telayı iterek montaj sırasında sıkıntı çekmemek. telayı olduğu gibi çukur kısımlara inmeden uygularsanız kılıfların oturmadığını görürsünüz.

Fotoda görüldüğü gibi tela yüzeye tamamen kaplandı. yapışmayan kısımlara tekrar ütü uygulayın. olmadı mı sıcak silikona devam. 

Bu da yaslandığımız kısım. 

Arka kısımda uçlara silikon sıkıyoruz. Buradaki sünger sağlam göründüğü için kaplamaya lüzum yok gibi...

Bitmeye yakın...

Kafalıklarıda kaplıyoruz.

Gibi...

Şimdi de arka koltukta oturduğumuz kısımı yapmaya başlıyoruz. telleri söktükten sonra koltuğun ön kısmında boydan boya iki uzun çubuk tel görüyoruz. bunları çıkarıyoruz.  yoksa kılıfları yıkarken makineye sığdıramayız. pas varsa da akabilir. Aman dikkat çıkardığımız her parçanın yerini ve yönünü unutmamak için dikkat ediyoruz. Toplarken zorlanabilirsiniz.

Alt kısmı bitince üst kısmındaki cubuk telleri de söküyoruz.

Tek parça telayı koltuğa seriyoruz. Yine ütüleyerek yapıştırma işlemini koltuğun ortasından başlayarak yapıyoruz. telayı çukur kısımlara gömerek devam ediyoruz. acele etmeden hızlıca bitiriyoruz :)

sağlamlığı artırmak amacıyla evde kullanılmayan kalın mavi bir kumaşı parçalara bölüp silikonla yapıştırdım.

                                       
Arka koltukta yaslandığımız kısım bu modelde iki parçadan oluşuyor. bu parçalar katlanıp bagaja açılabiliyor. bazı modellerde tek parça. yukarıdaki fotoda parçalardan biri görülüyor. Kılıfı dikkatlice söküyoruz. bunu yaparken üç tane çubuk tel sökmeniz gerekiyor.

Bu parçayı kaplarken telayı kestim. siz bütün uygulayabilirseniz öyle yapın.


Destekleme işi bittikten sonra çamaşır makinasında düşük sıcaklıkta bozulmaması için dua ederek yıkadığımız kılıflarımızı küçük gelmemesi umuduyla giydiriyoruz. sökerken çıkan parça süngerleri yerine yerleştiriyoruz. (bkz: aşağıda parmak ucu)

Atölye olarak kullandığım çocuk odası... Henüz boştu tabi... 

Çıkardığımız çubuk telleri bağlıyoruz.

Bitmiş hali...


Diğer koltukları da giydirip işlemi sona erdiriyoruz. Tertemiz ve desteklenmiş koltuklarımızla artık aracımızda "sıfır araba" kokusu alabiliriz. 
Elinize sağlık efendim...








3 yorum: